pondělí 6. října 2014

Final Fantasy 6 Advance (Návod)

World of Balance

Narshe

Shlédněte krátkou sekvenci na zasněženém útesu, v níž se seznámíte s vojáky Biggsem a Wedgem a počkejte, dokud se neocitnete v hornickém městečku jménem Narshe. Vydejte se na sever, zlikvidujte městkou stráž a neuhýbejte z cesty, dokud se neprobojujete do dolu. Hned po vstupu si nalevo uložte hru a pokud chcete, tak si nechte vysvětlit funkci savepointu. Potom běžte dál a prozkoumejte mříže, které vám brání v postupu. Jakmile je Biggs zničí, tak se pokuste jít dál a do cesty vám vběhne strážný, který na vás pošle prvního bosse ve hře, který se jmenuje Ymir. Ten je poměrně jednoduchý, pokud se budete držet následujícího scénáře: S dívkou použijte Magitek Missile a dvojici vojáků nechte v klidu a pouze si s jejich pomocí ošetřete zranění. Jakmile se boss schová do své ulity (poznáte to dopředu, podle zvuků, které bude vydávat), tak na něj v žádném případě neútočte, protože by vám to vrátil i s úroky v podobě elektrického výboje. Hned poté, co z ulity vyleze, tak můžete znovu zaútočit a celý proces opakovat, dokud nezemře. Po souboji vstupte do další části dolů, kde naleznete zamrzlého Espera a odehraje se další animace. Až se proberete v domku, tak si promluvte se svým zachráncem a zjistíte, že dvojice vojáků vás ovládala pomocí speciálního obojku. Následně ženu pojmenujte dle originálu Terra (tak na ni budu poukazovat v návodu) a znenadání se u domu objeví strážní, kteří budou požadovat vydání dívky. Zadními dveřmi opusťte dům, jděte na západ a vstupte do jeskyně. Tou vede v tuto chvíli pouze jedna cesta a ta skončí v místech, kde vás vojáci obklíčí a Terra se propadne do nižší části jeskyně a omdlí. Po flashbacku se hra přenese do domu, který jste před chvílí opustili a na scéně se objeví druhý z našich hrdinů, jenž se jmenuje Locke. Ten se po krátké rozmluvě vydá Terru hledat a jakmile ji najde, budou oba napadeni vojáky. Naštěstí vám na pomoc přispěchají mooglové a vy budete mít tři skupinky, které lze ovládat. Nejprve tedy porazte obyčejné vojáky, následně i jejich vůdce na jihu a po skončení několika animací, budete moci opustit Narshe a dostanete se tak na mapu světa. Zde si můžete vylevelovat vaši dvojici či prozkoumat okolí a nakonec by vás kroky měli zavést na jihozápad do pouště, kde se nachází hrad Figaro.

Figaro Castle

Utíkejte na sever do trůnního sálu, promluvte si s králem, který se vám představí jako Edgar a následně se vydejte ven před hrad na nádvoří. Vstupte do dveří vlevo dole, seběhněte po schodech napravo a jedinou možnou cestou zamiřte do západní části hradu. Zde si promluvte s vrchní kněžkou, která vám poví o králově dvojčeti jménem Sabin a pak se vraťte zpět do trůnního sálu, kde si znovu promluvte s králem Edgarem. Během rozhovoru budete přerušeni návštěvou císařova mága jménem Kefka. Promluvte si s jeho doprovodem, následně i se samotným Kefkou a jděte nahoru ke dveřím vedoucím do hradu. Zde si promluvte s Lockem, shlédněte animaci a poté jako Terra následujte Lockeho do pokoje, který se nachází ve východním křídle. Zde vyzpovídejte Lockeho a dozvíte se o tom, že Edgar spolupracuje s císařstvím pouze naoko a ve skutečnosti podporuje povstaleckou skupinu. Poté se hra automaticky přesune k Edgarovi, který zjistí, že je hrad v plamenech a tak bude muset připravit plán útěku. Promluvte si tedy s Kefkou, následně s kancléřem postávajícím u vchodu do hradu a uvidíte, jak se celý hrad ponoří do písku. Během následného útěku vás napadne dvojice MagiTeků, kterou budete muset porazit. Až se tak stane, pokračujte na jih k jeskyni (doporučuji slézt z Chocoba, protože je na něm svět zpočátku dosti nepřehledný), u vchodu si promluvte s vojákem a vstupte dovnitř. U jezírka s želvou se můžete vyléčit díky léčivému prameni a rovněž si zde všimněte tajného vchodu, který budete moci využít až později. Nakonec už se jen probojujte jeskyní na druhou stranu a zamiřte do města na jihovýchodě.

South Figaro

Jděte do hospody (Pub), kde si promluvte s ninjou Shadowem, následně se vydejte na průzkum města a dle chuti si nakupte potřebné vybavení v místních obchodech. Pak opusťte město, jděte na východ a poté na sever do hor.

Mt. Kolts

Probojujte se jeskyněmi k provazovému můstku, přejděte přes něj na druhou stranu a vstupte do jeskyně. Tam si nejprve odpočiňte (použijte sleeping bag nebo tent na save pointu), pak si uložte hru a druhým východem vyjděte ven. Pokračujte spirálovitou cestou do středu této části, tam si promluvte s Vargasem a začne souboj. Nejprve se zbavte Ipoohů, kteří chrání Vargase a následně útočte i na něj. Jakmile mu uberete dostatek HP, tak se na scéně objeví Sabin a ostatní souboj opustí. Se Sabinem nejprve útočte normálně a jakmile se objeví zpráva o použití blitzu, tak jej použijte (najeďte na blitz, potvrďte a zmáčkněte ←, →, ← a x). Po skončení souboje se k vám Sabin přidá a vy budete moci opustit pohoří. Na mapě světa se vydejte na sever a vstupte do jeskyně, která se bude nacházet po vaší pravici.

Returner´s Hideout

Promluvte si s mužem u vstupu, nechte se dovést k Banonovi a promluvte si i s ním. Následně si jako Terra promluvte ve vašem pokoji s Lockem, pak se Sabinem, jenž postává u stolu v hlavním sálu a nakonec s Edgarem, který se nachází v Banonově komnatě. Až se tak stane, vyjděte ven před jeskyni a promluvte si znovu s Banonem. Na jeho otázku mu odpovězte ano, shlédněte události, jenž se odehrají a vydejte se na jih, kde naskočte na připravený vor. Na první odbočce se dejte vpravo, na druhé pak vlevo a vždy si uložte hru u dostupného savepointu. Následně se připravte se na souboj s Ultrosem, který je dalším bossem a to ne vůbec snadným. S Banonem využívejte pouze Health, se Sabinem Blitz, Edgara nechte využívat kuš a s Terrou zase Fire. Pokud budete mít trochu štěstí (a vaše postavy budou na úrovni alespoň 11 a výš), budete se stačit léčit, než vás sundá pomocí jeho silného útoku Tentacle. V případě, že některá z vašich postav zemře, tak ji okamžitě oživte pomocí předmětu Phonenix Down a následně rychle vylečte. Po souboji se skupinka rozdělí a vy si budete moci zvolit jeden ze tří scénářů. Jako první zvolte ten Sabinův.

Sabinův scénář: Útok na Doma Castle

Vstupte do domečku na východě, promluvte si se Shadowem a přiberte ho k sobě do party. Pak opusťte lokaci, v níž se zrovna nacházíte, jděte na jihovýchod ke skalám, od nich pokračujte na jihozápad a vstupte do vojenského ležení u mostu. Jděte o jedno políčko dolů, zhlédněte rozhovor dvou vojáků a pojmenujte si nového hrdinu jménem Cyan. Pomocí jeho 2. šermířské techniky Bushido zabijte nepřátelského velitele a hra se přenese zpět k Sabinovi a Shadowovi. Jděte dolů, zhlédněte rozhovor mezi vojákem a generálem Leem a počkejte, až opustí vojenský tábor. Do všeho se vloží Kefka a vy ho budete muset pronásledovat napříč táborem a podstoupit několik soubojů. Nakonec Kefka otráví řeku a hra se přenese do Doma Castle. Se Cyanem utíkejte do trůnního sálu a promluvte si s králem. Po jeho smrti opusťte trůnní sál, jděte do místnosti vpravo a tam najdete svoji rodinu. Se Sabinem zamiřte z boku k Cyanovi, pomozte mu zbavit se nepřátelských vojáků a nasedněte do připravených Magitek Armorů, s jejichž pomocí se probojujte ven z ležení. Na mapě světa přejděte přes most, poté jděte dolů a přes další most napravo zamiřte do lesa mezi skalami, nazvaného Phantom Forest. Proběhněte lesem na nástupiště a nastupte do připraveného vlaku.

Sabinův scénář: Vlak duchů

Po rozjetí vlaku se ho pokuste opustit a zjistíte, že jsou dveře zamčené a vy budete muset zůstat uvnitř. Jděte doprava, vstupte do posledního vagónu a přehoďte páku v rohu místnosti, kde se nachází i savepoint. Pak si uložte hru, opusťte místnost a ve vagónu uvidíte vznášející se strašidlo, které si vezměte do party. Nyní se vydejte na západ a jakmile vstoupíte do jednoho z vagónů, tak vám za zády zablokuje cestu duch. Promluvte si s ním, porazte ho v přímém souboji a opusťte soupravu. Po žebříku vylezte na střechu a Sabin přeskáče po vagónech dál na západ. Až ho budete moci ovládat, tak vstupte do vagónu nalevo a přehoďte páku, čímž odpojíte předchozí soupravy a zbavíte se duchů, kteří vás pronásledovali. Po skončení animace jděte zpět do vagónu, znovu přehoďte páku a uvolněnou cestou zamiřte dál. V jídelním voze si sedněte k prostřednímu stolu, najezte se (doplníte si tím energii) a vyjděte ven. Venkem oběhněte vagón, pokračujte až ke kabině strojvedoucího a uvnitř přehoďte první a třetí páku. Pak vyběhněte ven, u komína lokomotivy zmáčkněte tlačítko a započněte souboj, při kterém hoďte na bosse co nejrychleji Phoenix down. Po souboji vyjděte ven z vlaku, shlédněte sekvenci a promluvte si se Cyanem. Až se objevíte na mapě světa, tak doběhněte mezi skalami až k jeskyni a pokračujte k vodopádům.

Sabinův scénář: Barenské vodopády

Jděte k okraji útesu, rozlučte se se Shadowem a seskočte dolů. Během seskoku zabijte několik ryb, včetně jedné silnější a nakonec se objevíte na pevnině, kde vás objeví Gau. Jakmile uteče, tak utíkejte na jihovýchod do městečka Mobliz a kupte si v item shopu sušené maso (dried meat). Potom opusťte město a bojujte, dokud se po skončení souboje neobjeví Gau. Rychle mu hoďte sušené maso a on se k vám přidá. Jakmile se tak stane, bude následovat vysvětlení, jak se může Gau naučit nové útoky od nepřátel. Potom se vydejte do jeskyně jižně od Moblizu, projděte jí na druhý konec a opět seskočte do vody. Během vodního putování zlikvidujte nepřátele, protáhněte se jeskyněmi, na něž můžete narazit a dostanete se do města, kde se naloďte na připravenou loď a odplujte do South Figara. Poté si uložte hru a vyberte si Lockeho scénář.

Lockeho scénář: South Figaro

Jděte do obchodu s předměty, promluvte si s obchodníkem stojícím vedle hodin a v souboji mu ukradněte šaty. Opusťte obchod, seběhněte po schodech dolů a vstupte do domu. Uvnitř seběhněte dolů do suterénu, promluvte si s malým chlapcem a zadními dveřmi opusťte dům. Jděte kousek doprava a pak nahoru, vyběhněte po schodech na ochoz a pokračujte doleva. Na konci narazíte na vojáka v zelené uniformě, kterou mu ukradněte a zamiřte ke stáji s Chocoby v západní části města. Poblíž ní si promluvte s hlídkujícím vojákem a jakmile vám uvolní cestu tak zamiřte do hospody (Pub). Po schodišti u baru seběhněte dolů, ukradněte šaty dalšímu obchodníkovi a ze stolu seberte láhev s moštem. Nyní se vraťte zpět do domku s malým chlapcem, v horní části domu si promluvte s jeho dědou a dejte mu mošt. Pak se vraťte zpět do suterénu, chlapci řekněte heslo Courage a vstupte do tajné chodby, která vás zavede do domu na severozápadě města. Po schodech vyjděte nahoru a vstupte do domu. Vyběhněte po schodech nalevo, vstupte do první místnosti, na kterou narazíte a tajnou chodbou za knihovnou seběhněte až úplně dolů. Nejprve prozkoumejte první dveře, pak shlédněte krátkou scénku s Celes a počkejte, až jeden z vojáků odejde. Potom vstupte do cely, odstraňte řetězy, kterými je Celes spoutána a ukradněte vojákovi klíče (Clock Key). Pak opusťte celu, vstupte do místnosti úplně vpravo a aktivujte pravé hodiny. Tajnými dveřmi zamiřte dál, probojujte se ven z podzemí a opusťte město. Na mapě světa se vydejte na severozápad a vstupte do malé jeskyně, kterou jste procházeli už dříve. Projděte jeskyní až k léčivému prameni, uzdravte se a při pokusu opustit jeskyni budete napadeni dalším bossem. S Celes pouze využívejte schopnost Runic a s Lockem útočte, popř. použijte léčivé předměty, abyste vyléčili svá zranění. Až souboj skončí, tak si vyberte poslední dostupný scénář.

Scénář Terry a Edgara: Narshe

Nejprve dokončete putování na voru, pak se vydejte na mapě na severozápad a dojděte do městečka Narshe. Od vstupu se dejte doleva, prozkoumejte zeď a tajným tlačítkem odkryjte vstup do jeskyně. Vydejte se kupředu, jedinou cestou doběhněte do jeskyně, kde vám cestu ukáže světlo savepointu a probojujte se až do Arvisova domu, kde se setkáte s ostatními. Uvnitř se pak budete muset připravit na Kefkův útok. Jakmile budete na zasněženém kopci, tak si nejprve uložte hru a poté si promluvte s Banonem. Rozdělte se na tři skupinky, zabijte imperiální vojáky a zaútočte na Kefku. Po souboji uteče a hra se přenese k zamrzlému Esperovi. Po ukončení scénky se probudíte v Arvisově domě a vaším úkolem bude opustit vesnici a zamířit do hradu Figaro, jihozápadně od Narshe.

Cesta na západ

V první místnosti seběhněte po schodech nalevo dolů, promluvte si se starcem a odcestujte ke Kohlingenu. Pak opusťte hrad, utíkejte na jih a dle potřeby, si v Jidooru dokupte vybavení. Potom se vraťte na mapu světa, jděte kousek na východ, následně na sever a vstupte do mrtvého města.

Zozo

Jděte do jihozápadní části města, vstupte do obchodu s relikviemi a vyběhněte na ochoz. Jděte po schodech nahoru a přeskákejte na západní věž. Tam vyběhněte do horního patra, dostaňte se zpět na východní věž a pokračujte v cestě na vrchol věže. Po cestě si promluvte s bossem Dadalumou, porazte ho fyzickými útoky a pokračujte do nejvyššího patra. Tam vyslechněte Ramuha, který vám vylíčí kus historie, seberte Espery a opusťte město. Na mapě se vydejte na jih do Jidooru.

Jidoor

Jděte do nejsevernějšího domu, promluvte si s impresáriem a přečtěte si dopis, který upustil poblíž dveří. Pojmenujte si Setzera, který se brzo stane členem vaší skupiny a opusťte město. Nakonec se vydejte na jihovýchod od Jidooru a po úzké cestičce se dostanete na konec poloostrovu, kde se nachází dům opery.

Opera House

U vchodu si promluvte s impresáriem, shlédněte sekvenci a počkejte, až budete moci ovládat Lockeho. Zamiřte do vstupního sálu opery a pokračujte pravou cestou za Celes. Po rozhovoru si s Celes přečtěte scénář na stole a zadními dveřmi pokračujte na scénu. Během hraní zvolte správný text (O my hero…, potom I´m the darkness… a nakonec Must my…), poté si  s Dracem zatancujte a seberte květiny. Rychle vyjděte po schodech nahoru do nejvyšší části scény, shlédněte pár dalších sekvencí a hra se vrátí zpět k Lockemu. Ve vedlejší místnosti si přečtěte dopis od Ultrose, vraťte se zpět na ochoz a řekněte to impresáriovi. Začne se odpočítávat čas. Na nic nečekejte, utíkejte nahoru do pravého křídla a promluvte si s kulisářem. Přehoďte páku úplně vpravo, jděte zpět a pokračujte do levého křídla. Dostaňte se na kladiny nad pódiem, vyhněte se krysám a dojděte až k Ultrosovi. Zbavte se ho v souboji, shlédněte sekvenci a promluvte si se Setzerem. Až budete moct postavy ovládat, tak se vydejte na severozápad do města Vector.

Továrna Magiteků ve Vectoru

Ve východní části města si promluvte se starcem za bednami a nechte ho odlákat pozornost vojáků. Pak vylezte na bednu, po železné konstrukci doběhněte za záda vojáků a zamiřte do továrny na severu. Probojujte se do druhé místnosti a naskočte na pás, na kterém jsou převáženy Magitek brnění. V místnosti, kam vás pás zaveze, shlédněte animaci s Kefkou, nechte se svézt dolů do jámy za Espery a v místnosti nalevo si uložte hru. Pak začněte souboj s Ifritem a Shivou a jakmile je porazíte, tak zjistí, že vlastníte sílu Ramuha. Promluvte si s nimi a poté, co se promění v krystaly, tak si přivlastněte jejich sílu. Znovu si uložte hru, zamiřte do dveří vpravo a vyběhněte po schodech nahoru. Pokračujte kolem nádrží do další místnosti, porazte v souboji bosse Number 024 a vstupte do další místnosti. Jděte nahoru, přehoďte vypínač a promluvte si se Cidem. Jakmile sekvence skončí, tak utíkejte doprava a nastupte do výtahu. Dole si uložte hru a znovu si promluvte se Cidem. V důlním vozíku se pokuste opustit továrnu, na konci cesty zabijte dalšího bosse a po kolejích dojděte až k místu, kde se znovu setkáte se Setzerem. Během útěku se vás pokusí Kefka zastavit a tak bude následovat souboj s rameny robota. Levé rameno absorbuje blesky a pravé zase oheň, takže se vyvarujte používání těchto útoků. Až ho porazíte, tak se všichni vydají zpět za Terrou.

Minulost ve světě Esperů

Po skončení krátké sekvence se objevíte ve světě esperů a budete hrát za Maduina. Opusťte příbytek, jděte na sever a vezměte dívku domů (Return with her). Tam si s ní promluvte a po vašem probuzení se vydejte na sever do jeskyně. Znovu si promluvte s Madonnou, shlédněte sekvenci a až zaútočí vojáci, tak si promluvte s Elderem. Následně si promluvte s vílou ve dveřích a vydejte se za Madonnou do jeskyně. Jakmile se vrátíte zpět na vzducholoď, tak se vydejte do Narshe a promluvte si s Banonem. Vraťte se na loď, zajeďte si nakoupit do Jidooru lektvary Holy Water a zpět na lodi si vezměte do party Terru. S ní přistaňte na východní straně jižního kontinentu mezi malou pouští a skalami, projděte mezi nimi a vstupte do vojenské pevnosti. Tou proběhněte na druhou stranu a na mapě světa se vydejte dál na východ do skalisek.

Cave to the Sealed Gate

V jeskyni je hodně nemrtvých monster a přesně z toho důvodu jste si měli nakoupit lektvary Holy Water. Pokud na nějaké takové monstrum narazíte, tak na něj hoďte jeden lektvar a ono automaticky umře. Vydejte se jeskyní kupředu a probojujte se do patra Basement 3. Dojděte k místu, kde najdete 2 tahadla poblíž sebe, zatáhněte za to vlevo a vstupte do tajné místnosti. Vyspěte se ve stanu, uložte si hru a venku pak zatáhněte za pravou páku. Objeví se ninja, kterého porazte a prozradí vám, že má poklad zakopaný pod schodištěm. Utíkejte na dřevěnou lávku vpravo, aktivujte další tahadlo a seběhněte po schodech dolů. Vstupte do skalní stěny napravo, protáhněte se jí nahoru a jděte doprava ke schodům. Nešlapejte na žádné tlačítko, dejte se na jih a pak na západ. Sešlápněte spínač na vyvýšenině, jděte do zpřístupněné jeskyně a seberte si poklady. Vyjděte ven z jeskyně, jděte na východ a dostaňte se za pomocí tahadel do další části jeskyně. Tam už si jen uzdravte postavy, utíkejte na sever a shlédněte sekvenci u brány do světa Esperů. Jakmile začne souboj s Kefkou, tak ho zdržujte, dokud Terra neotevře bránu a až budete moci ovládat vaše postavy, tak se vydejte nazpět. Jakmile vám Espeři zlikvidují vzducholoď, tak opusťte její trosky a vydejte se do Vectoru ve středu kontinentu.

Vector

Utíkejte na sever k paláci, nechte se odvést k císaři Gestahlovi a promluvte si s ním. Poté, co Gestahl odejde, tak si promluvte během 4 minut s co nejvíce vojáky a při večeři odpovězte na císařovy otázky. Po skončení večeře opusťte město a vydejte se na jihovýchod do Albrooku. Uvnitř města se vydejte na východ, pak na jih do přístavu a promluvte si na lodi s kapitánem Leem. Potom utíkejte do hostince (Inn), vyspěte se a ráno se naloďte. Nakonec odplujte z města, na lodi si promluvte s Leem a Shadowem a až zakotvíte, tak se vydejte do města na severovýchodě.

Thamasa

Jděte do domu v severní části města, uvnitř si promluvte se Stragem a jeho vnučkou Relm a následně se jděte ubytovat do hostince. V noci vás probudí Strago a řekne vám, že je jeho vnučka v nebezpečí. Utíkejte tedy k hořícímu domu, tam si znovu promluvte se Stragem a vstupte dovnitř. Probojujte se domem do severní části, kde najdete nehybný plamen a po konfrontaci s ním začne souboj s bossem. Pomocí ledových a vodních kouzel ho zlikvidujte a následně zachraňte Relm. Nakonec opusťte město a pokračujte na západ do jeskyně bohů.

Jeskyně Bohů

První jeskyni opusťte východním průchodem a dojděte až do části se třemi sochami, které prozkoumejte. Poté seběhněte po schodech dolů a zaútočí na vás Ultros. Odolávejte mu do chvíle, než dorazí Relm a s ní pak použijte schopnost Sketch, načež Ultros uteče. Druhým východem opusťte jeskyni, uložte si hru a propadněte se levým, spodním otvorem v podlaze. Po můstku doběhněte na sever, opusťte jeskyni a jedinou cestou doběhněte do další, kde se setkáte s Espery. Po skončení animací a vraždě generála Lea nastupte do vzducholodi, jděte ke kormidlu a zvolte první možnost (najít létající kontinent).

Létající kontinent

Hned na začátku vás napadnou nepřátelská letadla, kterých se budete muset zbavit a následně na vás zaútočí na zádi lodi Ultros s Chuponem . Až je zabijete, tak se zbavte i létající lodi Air Force a přistaňte na létajícím kontinentu, kde napravo najdete omráčeného Shadowa. Poté si uložte hru, pokračujte na západ k místu s modrou koulí ve stěně a z ní si vezměte meč Murasame. Pak vylezte na vyvýšeninu vpravo a nechte se přenést na druhou, která se nachází jihozápadně od vás. Sejděte po schodech až úplně dolů a po vaší pravici uvidíte na zemi tlačítko, které lze sešlápnout. Jakmile to uděláte, tak se uvolní cesta doprava a vy se můžete vydat dál. Sejděte po schodech dolů, dejte se doprava a na konci vylezte na výstupek, který vás přemístí severozápadně. Když sejdete po schodech dolů tak nalevo a napravo budete mít dvě vyvýšeniny. Použijte tu nalevo, nechte se přenést a v nové části se budou nacházet dvě dlaždice, které musíte sešlápnout. Nejprve sešlápněte tu bližší a sníží se kus skály přímo pod vámi, poté jděte nahoru a sešlápněte i tu druhou. Jakmile to uděláte, tak uvidíte, jak se sníží plošina a vy přes ni můžete přejít směrem doleva do dříve prozkoumané části. Zde se vydejte dolů, následně doprava přes skálu, kterou jste před chvíli snížili a dostanete se do úplně nové části. Zde nejprve jděte doprava a dole pod vámi uvidíte vyvýšeni, která vás zavede do jeskyně se save pointem, kde si uložte hru. Poté jeskyni opusťte, aktivujte dlaždici vlevo u skály a aktivujte tak plošinu napravo. Přes ní se vydejte dál, až k místu, kde budete moci seskočit zpět na loď. Zvolte možnost ne a pokračujte dál na západ, kde zabijte těžkého bosse jménem Atma Weapon. Po souboji vás Shadow opustí a vy se můžete vydat kupředu, kde se setkáte s Kefkou a Gestahlem. Až skončí sekvence, tak se spustí odpočet 6 minut a vy se budete muset vrátit zpět na loď. Utíkejte tedy zpět, po cestě se vypořádejte s dalším bossem a u lodi čekejte do chvíle, než se zjeví Shadow. Nakonec už jen shlédněte animace, ve které nastane zničení světa.

World of Ruins

Probuzení

Po probuzení v domku na pláži si promluvte se Cidem a nechte ho ulehnout do postele. Jděte na pláž, ulovte rychlé ryby a doneste je Cidovi. Pak vás dovede k voru a vy tak budete moci vyrazit. Pokud Cid umře, tak se dostanete na útes, kde prohledejte tělo mrtvého ptáka a počkejte, až se proberete na pláži. Potom utíkejte do domu, přečtěte si dopis a dle jeho pokynů najdete vchod do sklepa nalevo od pece. Projděte tedy až do sklepa a vytáhněte vor na pláž a uvidíte, jak Celes odpluje. Až se dostanete na pevninu, tak už jen utíkejte na sever a vstupte do městečka Tzen.

Tzen

Vyběhněte po schodech nahoru a odehraje se animace, ve které se setkáte se Sabinem. Rychle vstupte do domku, utíkejte do západní části a po schodech seběhněte dolů. Jděte do severní části, seberte dítě nad krbem a opusťte dům. Až se k vám Sabin připojí, tak opusťte město a vydejte se nejprve na východ a pak na sever do městečka Mobliz (SV cíp kontinentu).

Mobliz

Po příchodu zamiřte do domku, kam utekl malý chlapec, seběhněte do sklepa a promluvte si s Terrou, která s vámi nebude chtít odejít. Následujte ji do vedlejší místnosti, opět si s ní promluvte a shlédněte flashback, který zobrazí události, které se staly během Kefkova útoku. Pokuste se tedy odejít a odehraje se scénka, v níž přiběhne malý chlapec a ohlásí útok Humbaby. Nechte Terru v souboji zemřít a počkejte, až se objeví Celes se Sabinem a donuťte Humbabu k útěku. Pak opusťte trosky vesnice, na mapě jděte kousek na jih a v západní části lesa si ve stáji najměte chocobu. S ním se vydejte na západní výběžek tohoto kontinentu, který vypadá jako prak a na severu vstupte do města Nikeah.

Nikeah

Jděte do hospody v obchodní čtvrti, uvnitř si promluvte se všemi bandity a jakmile ten sedící opustí hospodu, tak za ním vyjděte ven. Vydejte se na tržnici severně od vás, promluvte si s mužem, který je nápadně podobný Edgarovi a pronásledujte ho, dokud se nedostanete k lodi. Tam shlédněte sekvenci, doplavte do dalšího přístavu a zamiřte do hostince (Inn), kde si v horním patře opět promluvte s vůdcem pirátů. Nakonec opusťte město, na mapě světa se vydejte kousek na západ a vstupte do jeskyně.

Figaro

Probojujte se jeskynním komplexem k léčivému prameni a stejně jako ostatní, použijte želvu, abyste se dostali k zadnímu průchodu. Poté pokračujte stále na západ, až se konečně dostanete do podlaží B1F v hradu Figaro. Vyběhněte po schodech nahoru, poté dolů po těch nalevo a seběhněte do nejnižšího patra. Následně projděte dveřmi ve spodní části obrazovky a dostanete se do místnosti s trojicí dveří. Vydejte se těmi prostředními do strojovny (Engine Room), doplňte si životy a spolu s Edgarem se postavte dalšímu bossovi. Ten není příliš složitý a dá se porazit celkem jednoduše. Hlavní je, abyste zasáhli šlahoun vždy, když chytne některého z vašich bojovníků a tím ho uvolnili. Po souboji se vydejte nahoru do pokladnice, prozkoumejte brnění uprostřed místnosti a získáte meč Soul Sabre. Potom se vydejte nazpět a po schodech, po kterých jste dříve seběhli dolů, zamiřte do patra B1F. Zde si automaticky promluvíte se starcem a on aktivuje systém, díky kterému se hrad opět objeví v poušti. Znovu si s ním promluvte a požádejte ho o přesun do Kohlingenu. Jakmile tam dorazíte, tak opusťte hrad a na mapě světa se vydejte na severozápad, kde najdete stejnojmenné město.

Kohlingen

V hospodě si promluvte se Setzerem a přemluvte ho, aby se k vám opět připojil. Následně se odehraje sekvence, která vám ukáže lokaci hrobky, v níž je pochovaná Setzerova přítelkyně Darill. Opusťte město, vydejte se na západ a po příchodu k hrobce nechte Setzera, aby ji otevřel. Pak vstupte dovnitř, sejděte do 2. podzemního patra a utíkejte do místnosti vlevo dole. Seběhněte dolů po schodech, prozkoumejte pravý spodní roh a tajnou chodbou dojděte k truhle, ve které najdete Growth Egg (díky této relikvii získá postava dvojnásobné množství zkušenostní z boje). Vraťte se tajnou chodbou zpět, projděte horními dveřmi a stiskněte tlačítko na stěně. Vraťte se zpět do hlavní místnosti v 2. podlaží a vstupte do dveří vpravo nahoře. Po prozkoumání náhrobku se vydejte otevřenou cestou kupředu, stiskněte další spínač a z hlavní místnosti zamiřte do dveří dole uprostřed. Pomocí želvy se nechte převézt na druhou stranu, stiskněte spínač a využijte další želvu. Uložte si hru, vstupte do další části a prozkoumejte hrob Darill. Hned poté začne souboj s dalším bossem Dullahanem. Po jeho zabití se vydejte uvolněnou cestou k vzducholodi a po skončení sekvence přistaňte u nedalekého městečka.

Maranda

Promluvte si s dívkou v domku v severovýchodní části města, přečtěte si dopis na stolku a znovu si sní promluvte. Na její otázku odpovězte ano a zaneste dopis holubovi, který se nachází vedle domku. Jakmile vám ukáže cestu, tak se vraťte zpět k lodi, nasedněte do ní a leťte na sever do městečka Zozo. Po přistání si uložte hru a vstupte do města duchů. V severní části si kupte od obchodníka, který se nachází před hostincem, odstraňovač rzi, vyběhněte do nejvyššího patra hospody a pravými dveřmi vyjděte ven na balkón. Vyběhněte po schodech nahoru, použijte odstraňovač rzi na dveře nalevo a vstupte dovnitř. Skrz jeskyni se probojujte ven k provazovému můstku, přejděte na druhou stranu a vstupte do další jeskyně. Utíkejte stále kupředu, až dorazíte k útesu, kde naleznete Cyana. Až se k vám přidá, tak se vraťte na mapu světa, nastupte do vzducholodi a leťte zpět za Terrou do Moblizu.

Mobliz

Jděte do nejzápadnějšího domku, tajnou chodbou za knihovnou sestupte do podzemního podlaží a promluvte si s Terrou. Po chvíli se znova objeví Humbaba, takže si uzdravte postavy a vyběhněte před dům, kde započne souboj. S Celes využívejte její léčivé schopnosti a hlavně Runic, který dokáže absorbovat magické útoky a s ostatními členy, pak jejich unikátní dovednosti. Až Humbabu zabijete, tak bude následovat rozhovor a Terra se k vám opět přidá. Opusťte Mobliz, leťte na kontinent severně od vás a přistaňte v oblasti, kde uslyšíte hrát hudbu, při níž jste se poprvé setkali s Gauem. Procházejte se kolem a počkejte, dokud se po souboji neobjeví Gau. Znovu mu dejte kousek sušeného masa a on se k vám přidá. Poté prohledejte západní část, jižní poloviny kontinentu a najdete vstup do jeskyně.

Jeskyně v regionu Veldt

Doběhněte ke skupince zlodějů, kteří posedávají u ohně, projděte dveřmi nahoře a jděte na sever. Vstupte do skalní stěny, jděte kousek doleva a potom dolů, čímž se dostanete do další části. Doběhněte do místnosti s tahadlem, za které zatáhněte a na jihu si z bedny seberte zbraň Ichigeki (Striker). Nyní se vydejte uvolněnou cestou dál (po cestě si všimněte Shadowa ve spodní části), u savepointu si uložte si hru a zamiřte do další části, kde se konečně setkáte se Shadowem a Interceptorem. Následně se zbavte dvou bossů, kteří vás postupně napadnou a hra se přesune do Thamasy. Po skončení všech událostí město opusťte, nasedněte do vaší vzducholodi a zamiřte na severozápadní kontinent. V jeho severní části se nachází koloseum, které je vaší další zastávkou.

Koloseum

Promluvte si s mužem před dvojitými dveřmi, vsaďte do souboje získanou zbraň Striker a vyberte postavu, která se utká se Shadowem. Jakmile ho v automatickém souboji porazíte, tak se k vám přidá do party. Nakonec už jen koloseum opusťte a leťte na jih do Jidooru.

Jidoor

Vstupte do Owzerova domu na severu, rožněte lampu a po schodech nalevo vyběhněte do galerie s obrazy. Prozkoumejte obraz ženy v levém spodním rohu, zabijte monstra, která na vás zaútočí a projděte zpřístupněnými dveřmi. Seběhněte dolů do sklepa, pokračujte dál pravými dveřmi a dostanete se k trojici dveří. Projděte dveřmi nalevo, doběhněte do místnosti se třemi obrazy a prozkoumejte ten prostřední. Zabijte monstrum, projděte dveřmi a za nimi si uložte hru. Pravými dveřmi pokračujte do místnosti, kde Realm kreslí obraz, promluvte si s Owzerem a ten vám prozradí, že obraz ovládl démon Chadarnook. Ihned poté vás napadne a vy se ho budete muset zbavit. Potom prozkoumejte knihovnu, vezměte si z ní magický kámen s Esperem Lakshmi (Starlet) a opusťte město. Do party si vezměte Relm a zamiřte k věži jižně od městečka Nikeah, která je dokola obklopena skalami.

Věž okultistů

Hned po vstupu shlédněte sekvenci se Stragem a jakmile se k vám přidá, tak opusťte věž. Nasedněte do Falconu, leťte ke skalám severně od Tzenu a pokuste se přistát na travnatém placu uprostřed. Rozdělte se na dvě skupinky po čtyřech a vstupte do jeskyně.

Fénixova jeskyně

Mezi skupinkami se můžete pomocí přepínat pomocí tlačítka Select. S první skupinkou vstupte do jeskyně, sešlápněte tlačítko na podlaze a přepněte na skupinku dvě. Zamiřte s ní do jeskyně, projděte průchodem nalevo a vyběhněte nahoru po schodech. Dejte se doprava, následně dolů a sešlápněte spínač. Přepněte se na skupinku 1 a projděte zpřístupněným průchodem napravo. Nahoře sešlápněte další tlačítko, se skupinkou 2 jděte nahoru přes podlahu se zataženými trny a pokračujte doprava. Po několika krocích seběhněte dolů po schodech a sešlápněte tlačítko, čímž stáhnete trny, které bránili první skupině. Přepněte se tedy na ni, vydejte se směrem doprava a seběhněte do lávové oblasti. Dejte se nejprve doleva, přeběhněte přes lávku až na horní ostrůvek a sešlápněte tlačítko. Přepněte zpět na druhou skupinu, vyběhněte po schodech nahoru a utíkejte doleva. Po schodech seběhněte i s touto skupinkou do lávové oblasti a napravo přeskákejte po kamenech a dostaňte se k dalšímu tlakovému spínači na podlaze, který sešlápněte. Vraťte se do kůže první skupinky, utíkejte ke vchodu do horního patra a od něj se vydejte doprava přes dřevěné lávky. Poté pokračujte na sever, proběhněte uličkou mezi skalními stěnami do další části. Tady jděte jen doleva, následně dolů a vstupte do předchozí oblasti (jiné části), kde sešlápněte tlačítko na zemi. Přepněte si na druhou skupinku, i s ní se protáhněte úzkou uličkou a zamiřte do další části. Nalevo si nejprve uložte hru, poté utíkejte nahoru přes lávku a postavte se na spínač na malém ostrůvku. Zpět v kůži skupiny 1 si to namiřte do předchozí části, vydejte se dál na východ a vstupte o podlaží níž, kde se nachází další lávová oblast. Jedinou možnou cestou přeskákejte přes kameny, vstupte do další oblasti a nalevo zatáhněte za tahadlo, čímž odpustíte vodu a zbavíte se i lávy o patro níž. Seběhněte dolů po schodech a zastavte se před blokádou z kamenů. Přepněte si na skupinku 2, zamiřte s ní na východ a šlápněte na spínač, čímž změníte rozestavění kamenů. Opět přepněte skupinku, projděte uvolněnou cestou a vyběhněte na vyvýšenou plošinu nalevo, kde se postavte na horní spínač. Následně se ujměte druhé skupinky, seběhněte po schodech dolů a proběhněte uličkou z kamenů, která se vrátila do své původní podoby. S ní seběhněte o patro níž, tam se jen protáhněte místy, kde byla před chvílí láva a nalevo najdete východ z této části. V té následující jen jděte kousek doleva, pak dolů a přeskákejte po kamenech, čímž dáte obě skupinky dohromady. S oběma se postavte na dvě tlačítka níže a jakmile se sníží kus skály, tak si vyberte tu lepší z obou skupin a s ní pokračujte dál směrem na jih. Zde se konečně dáte do kupy s Lockem a přemístíte se automaticky do Kohlingenu, kde se odehraje scéna s Lockeho láskou Rachel. Nyní máte poslední možnost získat všechny skryté Espery, postavy a vybavení. Až budete připraveni, tak se vydejte do Kefkovy věže, kterou najdete jižně od vesnice Tzen. Budete se muset rozdělit na 3 skupiny a poté se spustit dolů.

Kefkova věž


S první skupinkou se probojujte do místnosti, která je rozdělena na dvě poloviny a napravo uvidíte zelené tlačítko na zemi. Přepněte se na druhou skupinku, probojujte se do vězení a v západní cele zabijte Atma Weapon. Pak si uložte hru a jižními dveřmi pokračujte dál. Doběhněte do místnosti s potrubími, vlezte do toho nalevo a dostaňte se až k zelenému tlačítku, které sešlápněte. Poté jděte o jednu místnost nazpět, vstupte do dveří vpravo a doběhněte do trůnního sálu, kde na vás čeká 7. drak. Až ho zabijete, tak projděte dveřmi nalevo a utíkejte dál. Po chvíli doběhněte k dalšímu zelenému tlačítku, na které si stoupněte a přepněte se na třetí skupinku. Sjeďte po pásech dolů, dejte se pravou cestou a na jihu projděte dveřmi. Probojujte se až k dopravnímu pásu na severu, s jeho pomocí se dostaňte dál a u savepointu nalevo si uložte hru. Pokračujte dál na západ a budete napadeni bossem. Po jeho zabití seběhněte po schodech dolů a zamiřte na jih. Doběhněte až k bedně, nad kterou září světlo, stiskněte tlačítko uvnitř a vstupte do dveří nalevo. Dostaňte se do další místnosti s drakem, zabijte ho a pokračujte k zelenému tlačítku, které sešlápněte. Poté se přepněte na první skupinku a dojděte ke dveřím, které jste otevřeli sešlápnutím obou zelených tlačítek. Projděte dveřmi, postupně si uvolněte navzájem cestu pro všechny vaše skupinky a nakonec všichni setkáte zase pohromadě. Nyní se budete muset utkat se samotným Kefkou. Hned na začátku souboje zakouzlete na všechny postavy Reraise a kouzlo Quick (pokud nemáte tak alespoň Haste nebo Hastega). Pak začněte útočit na bosse tím nejsilnějším, co máte. Nakonec se probojujte až ke Kefkovi, který na vás sešle během souboje kouzlo Fallen One. Až tak učiní, tak se uzdravte pomocí Megalixiru nebo Elixirů a pokračujte v útocích na něj. Po chvíli padne a vám se podařilo dohrát celou hru.

Žádné komentáře: